Tallbergin inspiroiva historia yrittäjyydestä

Julius Tallbergin tarina on inspiroiva osoitus erään nuoren miehen poikkeuksellisesta rohkeudesta ja päättäväisyydestä. Mathias Julius Tallbergin 1800-luvulla tekemä työ näyttäytyy meille edelleen Helsingin keskustan ikonisissa rakennuksissa ja Tallberg-yhtiöiden päivittäisessä, menestyksekkäässä liiketoiminnassa. Mutta miten tämä kaikki sai alkunsa? Tutustu Tallberg-yhtiöiden värikkääseen historiaan.

Inspiroivaa yrittäjyyttä, ilotulitteita ja ehtymättömiä ideoita

Mathias Julius Tallbergin 1800-luvulla tekemä työ näyttäytyy meille edelleen Helsingin keskustan ikonisissa rakennuksissa ja Tallberg-yhtiöiden päivittäisessä, menestyksekkäässä liiketoiminnassa. Mutta miten tämä kaikki sai alkunsa?


Ideanikkarista kaupunkiin kirjanpitäjäksi ja kohti yrittäjyyttä

Vuonna 1878 Julius jätti rautakaupan ja ilotulitteet ja lähti isoon kaupunkiin kirjanpitäjäksi. Lue koko tarina siitä, miten Julius Tallberg ja ikoninen tavaratalo Stockmann nivoutuvat toisiinsa.


Lauttasaaren kartta

Tienraivaaja, joka osti Lauttasaareen

Julius toimi paitsi kauppamiehenä, myös monen alan tienraivaajana. Hän perusti Suomen ensimmäisen sementtivalimon, käynnisti ensimmäisen muurilaastitehtaan toiminnan ja avasi tapettiliikkeen. Mutta kaikkein merkittävin kauppa lienee Lauttasaaren osto.

Synnynnäinen, lämminhenkinen johtaja Julius

Julius tunnettiin paitsi rohkeana ja toimeliaana liikemiehenä, myös synnynnäisenä johtajana. Hän toimi poikkeuksellisen reiluna, tasapuolisena ja huolehtivana työnantajana aikana, jolloin työpaikkademokratiasta, eläkkeestä tai sosiaaliturvasta ei oltu vielä kuultukaan.


Juliuksen jälkeinen aika läpi sotavuosien ja pula-ajan

Juliuksen kuoltua yhtiön jäi hänen kahden vanhimman pojan Gunnarin ja Bertilin vastuulle. Bertil Tallbergin johdolla yhtiö kamppaili tiensä läpi 1930-luvun lamavuosien, jolloin teollisuus pyöri lähes tyhjäkäynnillä. Miten kummassa Tallbergin työntekijät pysyivät firman kirjoissa tuon ajan ja mihin suuntaan Bertil onnistuneesti johdatti yhtiötä vaikeina vuosina?


City-Centerin synty ja Tallbergin neljäs sukupolvi

Kauden tunnetuin rakennushanke City-Center sai alkunsa Eric Tallbergin johdolla ja lamakauden aikana yhtiön johto siirtyi jo neljännen sukupolven käsiin. Muistatko, millä nimellä City-Centerin legendaarista rakennusta edelleen tutummin kutsutaan?


Taistelu Tallbergista ja tytäryhtiöiden synty

Vuodenvaihde 1985-1986 oli Tallberg Yhtiöille suurten muutosten aikaa. Kannattamaton, mutta varakas yhtiö oli alkanut kiinnostaa yrityskaappareita ennen kaikkea kiinteistöjensä takia. Vuodesta 1989 lähtien kuvaan astuivat myös itsenäiset tytäryhtiöt.


Uusi alku: takaisin Tallbergin suvun käsiin

Ympyrä sulkeutui ja kymmenen vuoden tauon jälkeen toimitusjohtajuus palasi Tallbergin sukuun ja sitä kautta palasi myös kadoksissa ollut ”Julius Tallbergin henki”.

Ajankohtaista